Primeri novog zakona o radnom vremenu posade vozila

Primeri novog zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu

Posle više od 2 meseca primene, novog Zakona o vremenu upravljanja posade u drumskom prevozu, mnogim vozačima nije najjasnije svrha i način primene novog zakona.

Za ovo kratko vreme izrodile su se mnoge varijante i „šoferske priče“ o novom Zakonu koje su delimično ili potpuno netačne.

Sve to proizilazi od nepotpunog i u mnogim članovima Zakona, ne dorečenim tumačenjem i objašnjenjem.

Najveću nedoumicu i zabunu unosi termin „Rad“ koji se meša sa dosadašnjim terminom „Arbajt“, koji se usadio u vozački žargon.

Ovaj primer pokušava da napravi razliku između „AETR arbajta“ i „Rad-a“ po novom Zakonu, kako bi se razumela promena koja je doneta.

Primeri primene novog Zakona o radnom vremenu posade vozila od 04.12.2015.

Izdvojene novine novog zakona

1. AETR po starom ostaje na snazi.
2. Maximalno dnevno radno vreme je 14 sati (u periodu od 24 sata).
3. Nedeljno radno vreme je 48 sati, maximalno 60 sati.
4. Prosečno radno vreme u 4 meseca je 48 sati.
5. Godišnji odmori, slobodni dani se računaju kao 8 sati radnog vremena dnevno.

Radno Vreme

U AETR radno vreme ili „Arbajt“ se uračunavaju:
Vožnja, Čekić (rad), Raspoloživost (Kocka), i dnevni prekidi (krevet) od 15,30 ili 45minuta.  Znači, da je zbir ovih aktivnosti AETR radno vreme, koje u zbiru može biti 13 ili 15 sati.

Kod Novog radnog vremena aktivnosti koje se računaju su:
Vožnja i Čekić (Rad) i ništa drugo. Zbir ovih aktivnosti ne sme da pređe 14 sati u PERIODU od 24 sata.

Radi lakšeg razumevanja:
Po novom Zakonu Vi ne smete raditi više od 14 sati u periodu od 24 sata od momenta kada ste započeli sa radom. Dok, AETR zakon samo određuje na koji način možete raditi.

Pauze i raspoloživost

Pauze i raspoloživost se ne uračunavaju u Novo radno vreme.

Svaka pauza kraća od 15 minuta se smatra radom i uračunava se kao rad ili čekić.
Raspoloživost, bilo kojeg perioda ne uračunava se u Novo radno vreme.
Posle zbira Vožnje i rada (čekić) od neprekidnih 6 sati, obavezni ste napraviti pauzu od najmanje 30 minuta.
Ako radite 9 sati, negde pre 9-tog sata još 15 minuta je obavezno.
Ako radite više od 9 sati morate imati ukupno 1 sat pauze pre isteka 12-tog sata rada.
Pauze se mogu deliti i na 15 minuta

Noćni Rad

Noćni rad je u periodu od 00:00h do 04:00h
U slučaju ako udjete u noćni period, tada je Novo radno vreme 10h. Tu se ne uračunavaju pauze i raspoloživost.
Bez obzira, da li završavate ili počinjete Radno vreme  u noćnom periodu od 00:00 h – 00.40 h, Vaše radno vreme (Zbir vožnje i čekića) ne sme biti više od 10 sati.
Primer: Ako U toku dana već imate više od 10 sati Rada (Zbir vožnje i čekića), tada morate stati pre ponoći, jer bi u suprotnom bili u prekršaju.

Objašnjenja primera na slici (dole)

Uzmimo za primer da ste posle vikend pauze počinjete rad u ponedeljak  6:00. Vaše AETR radno vreme je 13 ili 15 sati. Tako da se slobodno možete se pridržavati AETR-a.

Vaš obračunski period koji je počeo u Ponedeljak u 6:00 traje do Utorka do 6:00. U tom periodu ne smete imati više od 14 sati vožnje i čekića (pauze i kocka ne ulazi u obračun).

U utorak počinjete rad u 5:00. Međitim, obračun Vam je do 6:00. Sat vremena od 5:00 do 6:00 ide u prethodni dan (ponedeljak).

Pogledajmo primer Srede gde se umešao i noćni rad.

Počinjete rad u 8:00. Tu i počinje vaš obračunski period, zato što je prethodni obračun završio u 6:00.Vaš obračun traje do Četvrtka do 6:00. Po AETR-u ovde imate rad do 14h poslepodne i pauzu od 9 sati. Pauza ne prekida obračun pa vam isti traje i dalje do Četvrtka do 8:00.

Pošto smo imali noćni rad, u periodu od Srede od 8:00 do Četvrtka u 8:00 ne smemo imati više od 10 sati vožnje ili čekića (pauze i kocka se ne računaju).

Pogledajmo primer Četvrtka:

U četvrtak počinjete rad u 15:00, Vaš obračun traje do Petka u 15:00. Ovde imate noćni rad. Znači, u tom periodu Ne smete imati Više od 10 sati vožnje i čekića (pauza i kocka se ne računaju).

Na ovim primerima se Vidi kako se obračunava radno vreme, zbir čekića i vožnje koje ne treba mešati sa AETR „arbajtom“.

Primeri primene

Ostavi komentar

71 Comments on "Primeri novog zakona o radnom vremenu posade vozila"

Notify of
avatar
Predrag

Super objasnjenje.

Ivan

Jel moze objasnjenje za dvojnu posadu?I ako moze link potvrde o odsustvovanju vozaca na mail da mi posaljete.

Pedja

Ovo cu da prevedem na nemacki i prvom prilikom dacu BAG ovcu da procita,da se slatko nasmeje. Pozdrav

Juca

Ovo je stvarno smesno . Stvarno nam se svi smeju. Nasi inzinjeri saobracaja nisu normalni. Koji moj izmenjuju xakon koji priznaje 50 drzava. Misle da su naj pametniji. Ministre saobracaja daj ostavku

Toni

Kako to pauza i raspolozlivost se ne uracunavaju u novo radno vreme kazete da radno vreme pocinje od momenta kad ste poceli sa rad ili voznja i traje 14sati u 24sata a tu spadaju voznja i rad cekic e sad za pauza krevet recimo imas 3sata neprekidno krevet pauza Onda kolko su radni jer se produzavaju posto ste lepo rekli da u radno vreme spadaju voznja i rad i nista drugo kako smetate krevet pauzu a Onda ste rekli da radno vreme je 14sati sati u 24sata gdeje tu pauza kako racunate

Tanja

Poštovani,
Molim Vas, razjasnite mi koliko iznosi trajanje neprekidnog upravljanja vozača autobusa za vreme noćnog rada (kod nas i na međunarodnim linijama; jednočlana i dvočlana posada) po novom zakonu? Pominje se 03h vožnje pez pauze od 22:00-06:00 (što nije sve noćno vreme, ono je od 00:00-04:00) i ništa više! Kako se vozi od 00:00-04:00 kod nas, a kako van granice? Ovaj novi zakon je totalno nedorečen!
Unapred, hvala!

Juca

Na kamionski parking i nek putnici spavaju 9 ili 11 sati dok vozacima traje pauza

Miran

Pozdrav!
Interesuje me da li imam pravo na sedmu dnevnu voznju ako sam npr. krenuo u nedjelju u 14:00 i ta sedma voznja se zavrsava prije naredne subote u 14:00 ? Vozim nekad samo 4-5 sati dnevno tako da mi ostane vremena za jos jednu voznju na kraju radne sedmice.
Hvala

Predrag

Po zakonu koji se primenjuje u EU a sa kojim bi i naš trebao biti u saglasju, „noć“ je period između 23:00 i 06:00 h. „Noćnim radom“ se smatraju bilo koja minimalno 4 radna časa u tom periodu. AMIN!

Dubro

Ti je samo u SLO, u HR je od 00::00-05:00.

Goran

Molim vas za pomoc.
Krecem da vozim mini bus kod nas. Voznja bi izgledala ovako:
Pon: 00:30 – 5:30 sa jednom pauzom do 15 min.
Onda ide pauza 5:30-10:30
Rad od 10:30 – 13:30
Pauza oko 45-60 min
Rad od 14:30 -16:30
Pauza tj. odmor do Srede 00:30.
Znaci radi se svaki drugi dan. Da li sam ovde u prekoracenju zbog nocne voznje i da li ovu veliku i malu pauzu ne racunam po novom u radno vreme?
Mnogo hvala

Juca

Od pola jedan do pola sest imas celih 5 sati voznje. I ako si skratio za 15 minuta opet imas neprekidne voznje vise od 4 sata i 30 min.

Zoća

Jedno pitanje: Da li je dozvoljeno prekoračenje radnog vremena prilikom prelaska granice, usled nemogućnosti da se vozilo bezbedno parkira? I šta u tom slučaju, da li treba nešto da se upiše na poleđini trake i kolika mora biti pauza nakon toga?

Milijan

Po ovome ispada da je radni dan 25 ili 23 sati. Problem je u tome sto niko u Srbiji nezna da protumaci zakon pa cak ni Vi. I zato vas molim da ne pisete gluposti i ne zbunjujete vozace. Srbija je potpisnica AETR zakona i ja vozim i radim po AETR i do sad nisam imao problema ni ovde ni preko

Tito

Poštovani,
Možete li mi objasniti nadoknadu nedeljnog odmora.
Ukoliko sam pokrenuo vozilo na 30h ,nedeljnog odmora(dozvoljen mi je skraceni ned.odmor),da li radim nadoknadu od 15h na kraju trece sedmice ili više?

Ramo

Ovo vam nema nikakvu logiku i krivo objasnjeno u potpunosti! Ko je objasnjavo nema pojma o zakonu .

Branko

Pozdrav .
Kolika je kazna po ne ispravnom listicu ako je na listicu stajao cekic duze od 6 sati i nije napravljena pauza od 30 minuta ,nego je posle 7 sati cekica nastavljeno sa voznjom 4,30 min pa tek onda pauza od 45 min.
Hvala na odgovoru

Jovan

Može li neko da mi razjasni razliku između termina:
„TRAJANJE RADNOG DANA“ I „TRAJANJE DNEVNOG RADNOG VREMENA“?

Srdjan

Vikend pauze za udvojenu posadu? 48h ili krace? Pozz

nevena

Kako se popunjava obrazac?

Naisturs

Postovani pitanje se odnosi na ovom slikovnom primeru za dan sreda zasto se pocetak obracuna za cetvrtak ne smatra vreme od 23h(sreda) jer pre toga je zadovoljen uslov pauzom u trajanju od 9h

Sima

Da li može da se vozi sedmi dan ako se ne potroše nedeljni sati (56h)

WladimirWB

Mozes sedmu voznju ali ne u sedmom danu!

Predrag

Molim vas za jedno objašnjenje.Početak 1 radne nedelje u pon 13:30.(sve očišćeno pre toga) ,završena u subotu u 17:35 ,potom redukovan vikend do pon 06:15,(36:40)započeta nova u 06:15.Koji je poslednji „momenat“ kada treba stati i započeti velikonedeljni odmor?Biću vam zaista iskreno zahvalan

Predrag

Molim vas za jedno objašnjenje.Početek 1 radne nedelje u pon 13:30.(sve očišćeno pre toga) ,završena u subotu u 17:35 ,potom redukovan vikend do pon 06:15,(36:40)započeta nova u 06:15.Koji je poslednji „momenat“ kada treba stati i započeti velikonedeljni odmor?Biću vam zaista iskreno zahvalan za odgovor.Poz,PEÐA.

milan

Pozdrav,
Postovani imamo dilemu oko pocetka radnog vremena a radi se o sledecem.Ako ubacim karticu u tahograf u 8:00 i pocnem voznju u 10h da li radno vreme pocinje od 8 ili 10 jer je ta dva sata bio na krevetu.
Milan

Nikola

Ako od pocetka voznje pa po isteku 4h30minuta imam zbir pauze 50 min,jel moram da pravim pauzu posle 4h30min ponovo bilo kakvu…domaci saobracaj je u pitanju…

Branko

Hvala puno

Nemanja

Dobar dan..video sam na facebook-u neku raspravu o radnom vremenu vozaca ..mene interesuje,proveravana mi je kartica u subotici i nasli su mi da jedan dan u proteklih 28 dana imam nepoznatu aktivnost odnosno nema one debele linije…problem je u tome,da je meni taj dan tahograf sam ocitao karticu nije mi dao mogucnost rucnog unosa podataka,kako ja to sad da dokazem,svaki dan od pocetka godine mi je u redu i taj jedan dan mi je problem..hvala unapred na pomoci

Ljubo

Ovaj zakon je napravljen smišljeno da bi država ubirala prihod u budžet od vozača jer se svi drže aetr zakona.

WladimirWB

Ovaj zakon je blazi od atera i ako se pridrzavas atera bices cist i pred domacim…

Juca

Koliko dana mogu upravljati teretnim motornim vozilom bez pauze od 45 sati ako svaki dan vozim po 5 sati

WladimirWB

Posle 6dana mora 24h pauza pa nakon njih jos sest dana pa mora 45h pauza.

Zoran

Jedno pitanje. Stavio sam karticu u 05:00 ujutru. Kad najkasnije moram da je izvadim, ako mi je zbir pauza do 17:00 bio 4 sata?

Miroslav

Zar nije greška na prikazu vezano za sredu, dva puta se započinje rad u istom danu

Darko

Dobar dan, zanima me radno breme i odmor u dvojnu posad, a radi se o sledecem. Ako sa dva vozaca pokrenu radno vreme u 8:00 voznja i arbajti su do 5:00 a ako drugi vozac taj dan ne vozi, dali se prvom vozacu gleda kao da vozi sam, sto znaci ako smo stali na pauzu u 00:00 prvi vozac nema pauzu od 9 sati jer mu se racuna da je krenuo u 8:00 sto znaci da smo trebali stati najkasnije u 23:00 da bi prvi vozac imao 9 sati pauze u 24 sata

Zoran

Poštovani,
ako je radna nedelja započeta u petak u 04:10h, a nakon toga posle 6 radnih dana napravljena skraćena nedeljna pauza od 24h, pa vožnja petak, subota i nedelja a onda još jedna pauza od 24h do ponedeljka i nakon toga pokrenuta vožnja… Molim Vas da mi kažete kada vozilo mora da stane za 45h pauze?
Hvala.

wpDiscuz